Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Blog > Komentarze do wpisu
Orkiszowe ciasto jesienne

Dlaczego założyłam bloga kulinarnego? Pod wpływem blogów, na które trafiłam w sieci podczas szukania inspirujących przepisów. Po wielu własnych wypiekach postanowiłam, że czas założyć coś swojego. Zatem START!

Pogoda za oknem zmienna, a do tego media straszą nas zapowiedzią nadchodzącej zimy. W związku z tym, doskonałym sposobem na zdrowe wzmocnienie organizmu jest "Orkiszowe ciasto jesienne". Jedno z najlepszych, zdrowych ciast jakie jadłam. Wilgotne, z suszonymi śliwkami, otrębami i co najważniejsze, z mąki orkiszowej. O lekko piernikowo-orzechowym smaku. Przepis zmodyfikowany z muffinek Dorotki. Osobiście lubię ciasta śniadanowe, a to jest solidną dawką błonnika na dobry start:)

Orkiszowe ciasto jesienne

Składniki:

-275 g mąki orkiszowej razowej

-50 g otrąb pszennych

-120 g brązowego cukru

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

-175 g posiekanych, suszonych śliwek kalifornijskich

-jabłko, starte na tarce o dużych oczkach

-70 g orzechów laskowych

-250 ml maślanki

-50 g roztopionego masła

-2 jajka

Orkiszowe ciasto jesienne

W jednej misce wymieszczać mąkę, otręby, cukier, proszek, sodę i przyprawę do piernika. Natomiast w drugiej, maślankę, roztrzepane jajka i roztopione masło.

Połączyć zawartość obu misek, a na koniec dodać posiekane śliwki, starte jabłko i orzechy laskowe. Wymieszać całość.

Fromę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą, a następnie przelać do niej ciasto(ja piekłam w balszce 23x23 cm). Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka(u mnie w termoobiegu).

Po upieczeniu poczekać aż ostygnie, następnie studzić na kratce.

Orkiszowe ciasto jesienne

Gotowe i smacznego!;)

 

 

niedziela, 21 listopada 2010, agatadz89

Polecane wpisy

Komentarze
olciaky
2010/11/21 20:15:22
Ciasto w klimacie Mych ciasteczek.
Lubię:)
Pozdrawiam serdecznie,
O.
-
kuchareczka58
2010/11/21 23:33:12
Fajny przepis , do wypróbowania :) Gratuluję założenia bloga, pamietam jak niedawno sama rozpoczynałam moją przygodę blogową :)
-
agatadz89
2010/11/22 08:00:02
Dziękuję:) miałam założyć go już jakiś czas temu, ale nie mogłam się zebrać w sobie. Chyba to ciasto mnie dodatkowo zmobilizowało;)
-
milenasosna
2012/08/26 16:46:42
PRZEPIS NA ZDROWIE:
Biologiczna, kreatywna energia. PREZENT DLA CIEBIE !

CHLEB NA NADCIŚNIENIE-IRL. STABILNY POZIOM CUKRU 4-5 GODZIN. *****
9.TEMAT.
_: forum.dziennikwschodni.pl/chleb-na-nadcisnienie-irl-t61936/

ARTYKUŁ BH.305.
_: www.instytutirl.com.pl/index3.php

Biologia, medycyna.
9.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy celiakii nie dodajemy otrębów pszennych.