Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
RSS
piątek, 26 listopada 2010
Kokosanka

Zauważyłam, że przy większości okazji typu urodziny, czy też imieniny na stole pojawiają się kokosanki. Małe, słodkie i mocno kokosowe ciasteczka. Sprawdzają się niemal zawsze, dlatego też postanowiłam upiec coś o smaku kokosanek na dzisiejsze spotkanie z koleżankami. Wilgotne, o wyraźnym smaku kokosa i posypane cukrem pudrem ciasto, zadowoli każdego wielbiciela kokosanek:)

Kokosanka

Składniki:

-300 g mąki pszennej

-270 g cukru pudru

-200 g wiórek kokosowych

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 łyżeczki sody

-250 ml mleka

-90 ml oleju

-łyżeczka aromatu waniliowego

-jajko

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier puder i wiórki kokoswe. W drugiej natomiast mleko, olej, jajko i aromat.

Połączyć zawartość obu misek i wymieszać, czyli dokładnie tak jak w przypadku ciasta na muffiny.

Fromę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą, a następnie przelać do niej ciasto. Piec przez 40-45 minut w 200 stopniach do suchego patyczka(u mnie były to dwie keksówki).

Po upieczeniu poczekać aż ostygnie, następnie studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Kokosanka

Smacznego!:)

Tagi: kokos
15:35, agatadz89
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 listopada 2010
Orkiszowe ciasto jesienne

Dlaczego założyłam bloga kulinarnego? Pod wpływem blogów, na które trafiłam w sieci podczas szukania inspirujących przepisów. Po wielu własnych wypiekach postanowiłam, że czas założyć coś swojego. Zatem START!

Pogoda za oknem zmienna, a do tego media straszą nas zapowiedzią nadchodzącej zimy. W związku z tym, doskonałym sposobem na zdrowe wzmocnienie organizmu jest "Orkiszowe ciasto jesienne". Jedno z najlepszych, zdrowych ciast jakie jadłam. Wilgotne, z suszonymi śliwkami, otrębami i co najważniejsze, z mąki orkiszowej. O lekko piernikowo-orzechowym smaku. Przepis zmodyfikowany z muffinek Dorotki. Osobiście lubię ciasta śniadanowe, a to jest solidną dawką błonnika na dobry start:)

Orkiszowe ciasto jesienne

Składniki:

-275 g mąki orkiszowej razowej

-50 g otrąb pszennych

-120 g brązowego cukru

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

-175 g posiekanych, suszonych śliwek kalifornijskich

-jabłko, starte na tarce o dużych oczkach

-70 g orzechów laskowych

-250 ml maślanki

-50 g roztopionego masła

-2 jajka

Orkiszowe ciasto jesienne

W jednej misce wymieszczać mąkę, otręby, cukier, proszek, sodę i przyprawę do piernika. Natomiast w drugiej, maślankę, roztrzepane jajka i roztopione masło.

Połączyć zawartość obu misek, a na koniec dodać posiekane śliwki, starte jabłko i orzechy laskowe. Wymieszać całość.

Fromę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą, a następnie przelać do niej ciasto(ja piekłam w balszce 23x23 cm). Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka(u mnie w termoobiegu).

Po upieczeniu poczekać aż ostygnie, następnie studzić na kratce.

Orkiszowe ciasto jesienne

Gotowe i smacznego!;)